Traductor

dijous, 26 de novembre del 2009

Jim Chones, pare de Kaayla, va ser un referent dels 70 en l'NBA i campió el 1980 sent titular als Lakers de Magic Johnson i Kareem Abdul-Jabbar


Cada any hi ha finals, però no totes les finals sobreviuen als anys. El 16 de maig de 1980 es jugava el sisè partit de la de l'NBA entre els Sixers de Julius Erving i Darryl Dawkins i els Lakers de Los Angeles, amb 3-2 per als californians. Kareem Abdul-Jabbar s'havia lesionat en el cinquè partit havent acreditat 33,4 punts i 13,6 rebots en la sèrie i el tècnic, Paul Westhead, va decidir desplaçar a la seva posició Magic Johnson i fer jugar Michael Cooper de base titular. Els Lakers van vèncer (123-107) i Magic, que debutava aquell any en la lliga, va fer 42 punts, 15 rebots i 7 assistències. La resta és història.
En aquell partit, al costat de Magic, fent parella interior, hi havia Jim Chones, pare de la pivot de l'Argon Uni Girona Kaayla Chones. I com en tota la temporada, Chones no era a la banqueta: va fer 11 punts i 10 rebots en 43 minuts. Titular indiscutible en aquells Lakers, va ser, aquell, el pic en la carrera esportiva d'un home amb una biografia diferent, especial. «Sí, el meu pare és especial –assenteix Kaayla–. I crec que ho prova que la millor educació que hem rebut d'ell és el seu comportament diari, un dia a dia com el d'una persona com una altra, normal i corrent.»

Una família única.
I podria no ser així, especialment vivint als Estats Units. Jim Chones va ser el segon jugador en la història a deixar la universitat abans d'acabar-la per passar al professionalisme. Va començar a l'ABA abans de fer carrera a Cleveland –tres cops entre els deu màxims rebotejadors de l'NBA, per exemple, o nombroses temporades sent l'home amb més minuts, punts o rebots d'un equip de play-off– i, amb la seva esposa Elores –que va ser jugadora de voleibol professional– va formar una família única: cap altre cognom ha tingut sis membres jugant en la divisió I de l'NCAA. Després de retirar-se, Chones va continuar dirigint el campus per a joves que feia i que cada estiu fa a tocar de Cleveland i on Kaayla, Kendall i Kyle en són alguns dels professors. «Som una família molt unida. Si podem, per Nadal i festes assenyalades ens reunim sempre, i a l'estiu passem molts dies junts», explica la pivot de l'Argon. A banda del campus, Jim és executiu d'una empresa de la construcció d'Ohio, analista de partits d'NCAA per a l'ESPN i dels Cavaliers en una ràdio de Cleveland –Kameron i LeBron James, per cert, es van enfrontar nombroses vegades en l'etapa d'institut–. «El bàsquet és la seva vida, però no ho és tot. A nosaltres, quan érem petits, mai ens va pressionar perquè juguéssim a bàsquet. Jo vaig començar al campus amb quatre anys, i em va agradar. Ell simplement ens deia que féssim alguna cosa, esport, música o el que fos, i que no ens quedéssim mirant com passa el temps.» Que fessin esport i que estudiessin, com ell, que fa tres anys va tornar a Marquette per completar el curs que li faltava i obtenir el graduat en filosofia.

En contacte.
«Parlo cada dia amb ell. També amb els altres germans. El pare mira els meus partits sempre que pot per internet, i a vegades quan arribo a casa ja tinc un correu seu explicant-me què no he fet bé i en què haig de millorar en el pròxim partit. I abans de jugar generalment també parlem.» I de l'NBA, del seu dia a dia amb gent com ara Kareem, Magic o Cooper, en parla gaire? «No especialment. A casa tenim un projector súper 8 i una gran pantalla, i de tant en tant ens posava el sisè partit d'aquella final. Però va parar quan va veure que a l'ESPN el passen cada any en els clàssics», explica Kaayla amb un somriure.
Kaayla: «El meu pare és especial, però la millor educació que hem rebut és el seu comportament, el d'una persona normal i corrent»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada